Zdroj: https://www.ms-pisek.cz/aktuality/platba-poplatku-za-parkovani-mobilem  •  Vydáno: 4.5.2021 18:32  •  Autor: Lenka Gareisová

Platba poplatku za parkování mobilem

Začátkem měsíce května byla spuštěna aplikace umožňující uhradit poplatek za parkování mobilním telefonem. Platbu poplatku tímto způsobem je zatím možné využít pouze na parkovištích na Velkém a Alšově náměstí a v Jungmannově ulici. Do budoucna plánujeme tuto možnost platby rozšířit na všechna placená parkoviště ve městě.

Mobilní platbu lze provést pomocí služby MPLA. Služba MPLA je komfortní a bezpečný způsob bezhotovostní platby za parkování na ulici, na parkovištích i v garážích. Jedná se o nejrychlejší bezhotovostní platbu parkovného. Bez hledání parkovacího automatu a drobných po kapsách.

S možností kdykoliv a odkudkoliv si parkovací dobu prodloužit. Stačí několik kliknutí a parkovací automat budete mít v mobilu, tabletu nebo počítači.

Služba MPLA je uživatelsky jednoduchá a přívětivá. Díky službě MPLA můžete platit platební kartou MasterCard a Visa, palivovými kartami CCS a Axigon (Shell Cards, Euro Oil), kartou MPLA, Twisto kartou nebo lze využít jednorázové platby prostřednictvím Google Pay a Apple Pay. Pro platbu parkovného pomocí služby MPLA si můžete stáhnout nativní aplikaci v GooglePlay či AppStore, nebo stačí zadat http://mpla.io do Vašeho internetového prohlížeče. Služba MPLA je navíc propojena s portálem Mapy.cz, takže snadno uhradíte parkovné i z portálu či aplikace Mapy.cz.

U každého z uvedených způsobů platby - web, aplikace, Mapy.cz se vyplňují údaje jednorázově při první platbě, aplikace si zapamatuje Vaše data, která bezpečně spravujete pod chráněným přístupem, který využívá ověřené bezpečnostní certifikáty a nemusíte zadávat heslo. Systém města obdrží informaci o úhradě, na účet provozovatele je připsaná platba za parkovné. Platný parkovací status vašeho vozu je také v informačním systému. Strážník Městské policie si tak platnost vašeho parkování ověří prostřednictvím registrační značky vozidla, žádný parkovací lístek za okno už nepotřebujete. Za Vaši platbu parkovného Vám na e-mail přijde elektronický účetní doklad vztahující se ke každé transakci, se všemi potřebnými náležitostmi.

Stejnou aplikaci na platbu parkovného můžete použít nejen v Písku, ale také v Praze, Brně, Liberci, Olomouci, Pardubicích, Kolíně, Kosmonosech, Mladé Boleslavi, Litomyšli, Kroměříži, Příbrami, Vrchlabí, Rychnově nad Kněžnou, Vyškově, Jeseníku, Mnichově Hradišti, České Třebové, Litoměřicích a Brandýse nad Labem – Staré Boleslavi - celkem ve více než 60ti lokalitách.

Před první platbou je nutné v Nastavení aplikace zadat RZ vozidla, e-mailovou adresu a spárovat kartu. Informace se uloží do cookies Vašeho prohlížeče a při dalším použití už není potřeba nic zadávat – zaplatíte parkovné jednoduše na 3 kliky! Nastavení aplikace si můžete provést dopředu z pohodlí domova, kavárny nebo z kanceláře. Zadejte do internetového prohlížeče http://mpla.io nebo si stáhněte nativní aplikaci v GooglePlay či AppStore a postupujte dle návodu.

Návod na nastavení aplikace před první mobilní platbou

Návod pro platbu po nastavení aplikace